lördag, oktober 11, 2008

Steget efter

Jag råkade se en bit av ett UR-program här om dagen. Det var ett reportage om norska skolor och om att unga människor idag inte ser någon anledning till att anstränga sig och göra bra ifrån sig.

Speciellt som i Norge, där det i princip inte existerar någon arbetslöshet, så är det lätt för ungdomarna att tänka att man får jobb ändå, utan att anstränga sig för höga betyg så man kommer vidare in på högskola eller universitet.

En kvinna på en skola kommenterade att något i stil med att "Kanske har detta med att ge ungdomar och barn allt för mycket ansvar och frihet i skolan slagit tillbaka nu." "Att ha ungdomar som ska in i vuxenlivet som inte är vana och beredda att kämpa för något de vill eller anstränga sig över huvudtaget, det är väldigt farligt för ett samhälle"

Det hade väl både jag och många med mig kunnat berätta för många år sen, det är ju självklart! Det funkar inte i längden. Man måste ställa krav och visa att man har förväntningar på elever. Det blir knappast roligt och motiverande för dom annars.

Inga kommentarer: