lördag, september 29, 2007

Yta eller kunskap

Claes Runheim (Han hette Åkesson innan...) skrev en artikel i Metro idag om kvinnliga sportjournalister
Det var en bra och intressant artikel. Han menar att man som tjej får jobb i TV-sportvärlden endast om man har "the looks". Kunskap verkar inte vara något krav.
En person som kommenterar artikeln som Claes skrivit, menar att det är likadant i politiken. Kvinnor kommer sig fram där om de är vackra och har utstrålning. Jämför till exempel med Göran Persson och alla andra fula griniga gubbar. De (männen) får se ut exakt hur som helst - bara de har kompetens, för det är ju det som är viktigt. För kvinnors del verkar det först gå på utseende - med hjälp av det kan man ta sig fram, efter det kan man eventuellt börja tas på allvar och folk lyssnar på vad de har att säga. Och så är det mer sensation och uppståndelse kring kvinnliga politiker och chefer och andra "höga" positioner
Jag tycker i de allra flesta fall att man inte ska kvotera, det är ju bara löjligt. Men kvinnor har det faktiskt tuffare ändå att nå chefspositioner och typiska "manliga" positioner, p.g.a. sociala och kulturella mönster som vi levt med i många herrans år. Man har helt enkelt en annan syn på kvinnor och deras kunskaper.
Därför tror jag också att man är skeptiskt inställd till de kvinnliga sportjournalisterna. Man tror helt enkelt inte att en kvinna ska kunna stå där och ha kunskaper om allt detta med sport.
Självklart är det kanske så att det stämmer - men vi dömer kvinnorna mycket hårdare och märker mycket fortare om hon är inkompetent än vad vi dömer en man om han är inkompetent i det ämnet.

Och det är samma sak som att vi kanske är mer skeptiska till en man som ska ta hand om barnen på dagis, eller klippa vårt hår eller göra manikyr på oss.

Men vi är ju olika, män och kvinnor, och det är ju bra! Men ibland önskar jag att vi gjorde oss av med fördomarna mot de olika könen - men det är definitivt lättare sagt än gjort.


Idag är det fullt ösregn och blåst i den norska obygden. Men ikväll blir det fiesta a la 90's, det blir kjempegöy som vi säger här i Norge :)

Dagens norska ord:
[Klötsch'n] = kopplingen (pedalen i bilen)

//EMS

2 kommentarer:

Erik sa...

Jag måste ju säga att både mona sahlin och maud olofsson är sjukt attraktiva!

Anonym sa...

"För kvinnors del verkar det först gå på utseende..."

Å då tänker du på? Mona Sahlin? Birgitta Dahl? Har jag missat någon?

/snygg och framgångsrik(?)