söndag, augusti 26, 2007

Lugna Norge

I Norge är det helt klart ett lugnare tempo än i Sverige. Det märks väldigt tydligt i trafiken. Folk kör så lugnt!!! För det första är det oftast lägre hastighetsbegränsningar än i Sverige, och dessutom håller de begränsningarna mycket mer. Och det är inte samma hets som det kan vara i svenska trafiken. Vi har ju 2 hyrbilar som vi kör runt med här, och om man i Sverige skulle köra utan ljus, eller med helljus så kan man ju vara säker på att den första eller eventuellt den andra bilen man möter, ger en ett par blinkningar. Men inte här inte. Jag körde genom hela Skien med hellyse. Och allt som oftast annars åker jag utan lysen, eftersom man måste slå på dom manuellt och det glömmer jag jämt av. Men det är ingen som påminner mig :)
(Nej - jag är ingen dålig bilförare, jag är faktiskt en av de bästa. Men även den bästa kan glömma saker vet ni)

Idag har vi sett oss omkring i Skien, gått längs kanalen och varit på en marknad. Det är fint här!!
Men det var massor av saker i Skien som vi inte förstod oss på. Det allra festligaste är detta:


Nere vid kanalen står det "Yoko Ono" byggt med tegelstenar. I gräsområdet precis bredvid var det en del modern konst. Bland annat stenar som var klädda i stickade saker - gamla plagg och vantar mm. Så vi misstänker att det har med det att göra. Men det är ganska kul! Det kunde ju lika gärna stå "Korv med bröd"
Och vid sidan av Yoko är det en vanlig träbänk, men med en solcells-panel på. Och ett hål mitt i ryggen, som liknar ett vanligt minijack-uttag. Så vi drog slutsatsen att man kan stoppa in ett par hörlurar där, och då är det någon som berättar varför det står Yoko Ono där!

Senare såg vi en skylt vid kanalen med ett flygplan som hade en bruten nos. Nere i vattnet låg det någonting där det stod "Norske svek" på. Också märkligt. Eller så är det bara vi som är okunniga och korkade. Förmodligen något från kriget, men vad?


Här är en bild från marknaden, med kyrkan med de två tornen i bakgrunden.




Åter en skön dag alltså! Vi har bara varit 4 stycken kvar här, de andra 5 har varit hemma under helgen. Vi har sett svensk film också - "Tjenare kungen". Den var rolig!

Dagens norska ord:
Å true = att hota

//Ave-Maria

1 kommentar:

Anonym sa...

Heisann!
Ble nysgjerrig på hva det yoko ono greiene kunne være så jeg søkte det opp...her er en link : http://kunstkritikk.no/article/22310
Klem fra Kristin