tisdag, juli 01, 2008

Ledsen alltså men...

... jag måste ju bara kommentera detta!

Privilegiet att stå upp och kissa har varit förbehållet män. Nu kan en ändring vara på gång. På en workshop anordnad av Malmö fria kvinnouniversitet skapades ett par byxor som ger kvinnan samma möjlighet. Till och med den 28 september visas de i en utställning på Design­museet i Helsingfors.

- Varför ser byxor ut som de gör med gylfen fram? Det finns heller nästan inga pissoarer för kvinnor. Det är så mycket sociala normer som omgärdar det vi gör, säger konstnären Åsa Ståhl, som varit initiativtagare till projektet.

I våras besökte hon Burma.

- De har hukpissoarer, för både kvinnor och män. Därmed låter man inte heller könet begränsa möjligheterna att kissa.

Åsa Ståhl förklarar att de nya byxorna för många har varit svåra att ta in i fantasin genom våra västerländska perspektiv.

- På ett övergripande plan handlar det om vad traditionen lärt oss.

I finare kretsar fick kvinnorna ännu vid förra sekelskiftet inte bära byxor. Skulle de rida måste det ske i damsadel. På en del håll var byxor ett så laddat före­mål att kvinnor fick kalla dem "de onämnbara". Men när det gäller kissandet hade kvinnorna det delvis lättare förr, därför att de ofta inte bar underbyxor under kjolarna.

Under workshopen i Malmö skissades det på olika modeller av praktiska byxor.

Hur fungerar de?

- Vi gjorde flera modeller. Till exempel gjorde vi om existerande byxor som vi försåg med extra lång dragkedja. Vi vände också upp och ned på tröjor, där armarna blev byxben och där hålet för halsen anpassades på ett snyggt sätt. En annan modell bygger på kinesiska blöjfria byxor för barn där tyget går om lott.

För kvinnor kan innovationen betyda rejäla lättnader i framtiden, till exempel vid välbesökta rockfestivaler eller vid utdragna Wagneroperor där köerna utanför kvinnotoaletterna kan bli plågsamt långa.

- Projektet handlar inte bara om byxor, utan också om offentliga toaletter. Där behöver det finnas pissoarer som fungerar för både kvinnor och män.



Kommer härifrån.

Mohaha

Och så tycker jag att vi ska operera in äggstockar och livmodrar (livmödrar?) i alla män, så att dom också kan få föda barn! Det ska inte bara vara en kvinnas privilegium

1 kommentar:

Anonym sa...

hahahahahaha
Skjønner fortsatt ikke hvordan man kan tisse igjennom den "genseren" der....