Ka du trur
Karin Bojs diskuterar här om polisen ska få tillgång till "PKU-registret" när det gäller att lösa brott och säkerställa gärningsmän
När barn i Sverige är två dygn gamla, kommer en sköterska och sticker dem med en nål i hälen så att det blöder. Föräldrarna får ett papper med information. Där står att blodprovet i första hand är till för att upptäcka fem sällsynta men allvarliga sjukdomar. En av dem är fenylketonuri, som gett testet namnet PKU. I papperet som föräldrarna får står också att provet sparas för "kompletterande analyser, kvalitetssäkring och metodutveckling".
Alltså finns i dag ett stort lager, beläget på Huddinge sjukhus, med blodprover från ungefär tre miljoner svenskar.
Från blodprov kan man utvinna dna. Det har polisen kommit på. Och vid några tillfällen har de gått in på PKU-registret, begärt ut prover och jämfört med någon misstänkt gärningsman.
När det blev känt uppstod ett himla liv. Föräldrarna hade ju blivit lovade att provet bara skulle användas för sjukvård och forskning. Ingen hade sagt att det skulle kunna användas EMOT det lilla barnet i framtiden.
Vad tycker du?!
Självklart ska polisen ha goda verktyg för att lösa allvarliga brott. Då är PKU-registret ett riktigt villospår! Det är upplagt för forskning, inte för polisarbete. Polisen måste ha ett namn på en misstänkt. Och då kan de i de flesta fall gripa personen och topsa deras dna direkt eller skugga dem och ta dna från slängda fimpar, dricksglas och dylikt.
Så skriver Bojs bland annat.
Om det nu är så att det ska användas "emot" det lilla barnet i framtiden (som Bojs skriver) - så är det kanske någon annan än barnet själv eller föräldrarna som blivit lurade. Eller våldtagna. Eller mördade.
Fast hon har ju en del poänger också